Fysioterapiaa hemofiliaa sairastaville

Fysioterapiaa hemofiliaa sairastaville

David Stephenson on fysioterapeutti, joka työskentelee useissa Ison-Britannian hemofiliakeskuksissa. Tässä hän käsittelee fysioterapeutin roolia ja kertoo siitä, kuinka fysioterapeutti voi auttaa ihmisiä saavuttamaan tavoitteensa.

 

Mikä on fysioterapeutin tehtävä?

David sanoo: “Koen tehtäväni muodostuvan useista eri osa-alueista. Ensimmäisenä tulee ennaltaehkäisy, jolloin pyritään ehkäisemään ongelmien ilmaantuminen, verenvuoto tai sairauden paheneminen. Toinen on nivelten suojaaminen sekä hyvän terveyden edistäminen. Kolmantena tulee kuntoutus, jolla parannetaan potilaan lihasten ja luuston kuntoa. Tarkoituksena on toisin sanoen kohentaa potilaiden elämäntapaa ja terveyttä.”

 

Kuinka fysioterapeutti voi auttaa ihmisiä saavuttamaan tavoitteensa?

“Mielestäni on kolme keskeistä asiaa, jotka auttavat hemofiliaa sairastavaa saavuttamaan täyden potentiaalinsa. Ensinnäkin sairauden ymmärtäminen jo varhaisella iällä. Siten ihminen pystyy päättämään mitä haluaa tehdä ja mitä ei. Niinpä meidän fysioterapeuttien tehtävä on neuvoa potilasta nivelten terveyteen, liikuntaan ja liikkumiseen liittyvissä asioissa.”

”Toiseksi, fysioterapeuttina filosofiani on, että meidän tulee opettaa ihmisiä liikkumaan paremmin, jotta he voivat liikkua enemmän. Meidän tulee kannustaa ihmisiä olemaan aktiivisempia, myös fyysisesti, ja omaksumaan terveellinen elämäntapa.”

Kolmantena, luulen että hoitotulosten kannalta on tärkeää, että potilaat ovat yhteydessä hemofiliaa hoitaviin keskuksiin Hemofiliaa hoitavina henkilöinä emme pysty auttamaan, ellemme tiedä potilaidemme ongelmista tai tarpeista.”

 

Mitkä ovat vinkkejäsi onnistuneeseen vastaanottokäyntiin?

“Vinkkini fysioterapiaan tulevalle ovat: tee kysymyksiä, kysy lisää, kysy miksi ja kerro fysioterapeutille kaikista ongelmista, joita sinulla on ollut.”