Tapaa hematologi

Tapaa hematologi

Tri Pratima Chowdary toimii hematologina Royal Free -sairaalan hemofiliakeskuksessa Lontoossa. Tässä tri Chowdary antaa neuvoja hemofiliaa sairastaville ihmisille ja heidän perheilleen.

”Olen Pratima Chowdary. Työskentelen hematologina Royal Free –sairaalan hemofiliakeskuksessa.”

 

Miten neuvot hemofiliaa sairastavia ihmisiä ja heidän perheitään?

” Luulen, että hemofiliaa sairastavan sekä kaikkien perheenjäsenten on tärkeää tiedostaa, että sairauden hoitoon liittyy tietty määrä työtä. Olipa kyse sitten lääkehoidon toteuttamisesta, vastaanottokäyntien määrästä tai tiedoista, joista on pidettävä kirjaa. Sinun on tärkeää keskustella lääkärisi kanssa, kun hoitoosi ollaan tekemässä muutoksia; toimiiko tämä hoito sinulla vai pidätkö jotain toista tapaa parempana? Ilman avointa keskustelua hoitava tiimi ei pysty kunnolla auttamaan sinua.”

 

Mitkä ovat vinkkejäsi onnistuneeseen vastaanottokäyntiin?

” Kirjaa muistiin etukäteen ne asiat, joista haluat kysyä lääkäriltäsi. On nimittäin hyvin yleistä, että potilas muistaa vasta huoneesta poistuessaan, mitä kaikkea halusikaan kysyä. Olen antanut potilaille tästä esimerkin: kukaan ei koskaan muista, mitä söi aamiaiseksi noin kolme viikkoa sitten.”

”Jokaisella on omat ainutlaatuiset tarpeensa. Siksi on tärkeää kirjata ylös juuri itselle tärkeät asiat, koska ne eivät ole samoja kuin jollain toisella. Myöskään se, mitä lääkäri sanoo, ei välttämättä ole aina olennaista juuri omassa tilanteessasi. Jotta se olisi merkityksellistä, on tärkeää, että kerrot omasta tilanteestasi.