Image

Hemofilia ja henkinen hyvinvointi

Hemofilia ja henkinen hyvinvointi

Meillä kaikilla on elämässä ylä- ja alamäkiä. Vaikkakin hemofilian hoitosi on tasapainossa, arjen haasteet saattavat heikentää sitoutumistasi hoitoon. Alla on vinkkejä, jotka auttavat sinua pitämään huolta itsestäsi.

 

Muista: henkinen tasapaino auttaa jaksamaan – mielialalla on merkitystä

Psyykkinen terveys on tärkeää – aivan yhtä tärkeää kuin fyysinen terveys.1,2. Henkiset ongelmat voivat olla enemmän kuin vain tavanomaista alakuloisuutta ja ne voivat hallita koko elämääsi.1,2. Alakuloisuuden lisäksi huomaat ehkä, että aiemmin iloa tuottavat asiat ovat menettäneet merkityksensä. Tämän lisäksi et ehkä pysty enää rentoutumaan ja sinulla voi olla uni- ja keskittymisongelmia.3-4

Kerro ongelmistasi

Jo asioista puhuminen yleensä auttaa. Voit kertoa kumppanillesi, läheiselle sukulaiselle, ystävälle tai hemofiliaasi hoitavalle tiimin asiantuntijalle mieltäsi askarruttavista asioista – voitte yhdessä löytää keinoja hyvinvointisi lisäämiseen.

Kerro kivuistasi

Odottamattomat vuodot, jatkuva kipu tai hankaluudet päivittäisissä hoitorutiineissa voivat vaikuttaa elämänlaatuusi. Jos joku osa hemofilian hoitoasi ei tunnu toimivan, kerro asiasta hemofiliaasi hoitavan tiimin asiantuntijoille, jotta voitte yhdessä miettiä ratkaisua asiaan.

Haasta omaa ajatteluasi

Voit jäädä negatiivisen ajatteluun kiinni. Näistä ajatusmalleista on joskus vaikeaa päästä pois. Mindfulnessin, tietoisuusharjoittelun avulla voit tulla enemmän tietoiseksi itsestäsi ja maailmasta ympärilläsi4-6. Mindfulnessharjoituksista voit saada apua uuteen tapaan ajatella tai pelkästään helpotusta  negatiivisten ajatustesi tunnistamiseen6.

Pienet asiat johtavat isompiin asioihin

Iloitse elämän pienistä asioista, sillä niillä voi olla iso vaikutus.4 Pidä yllä niitä asioita, jotka lisäävät hyvinvointiasi olipa se sitten kävelylenkki tai lempiruuan kokkaaminen.

Panosta itseesi

Itsestä huolehtiminen voi olla hankalaa johtuen voimavarojen puutteesta. Liikunta ja terveellinen ravinto ovat tärkeä osa arkea, vaikka voivat joskus tuntua vähemmän tärkeiltä asioilta.4,7

Vältä epäterveellistä elämäntapaa

Haasteellisina aikoina saatamme turvautua alkoholiin tai päihteisiin. Jos koet, että tämä tapa on sinulle ongelma1,2,3,4,5, käännythän pikimmiten terveydenhuollon henkilöstön puoleen saadaksesi apua.

Pyydä apua

Sinun ei tarvitse kohdata ongelmiasi yksin. Saat apua hemofiliaasi hoitavilta asiantuntijoilta – he auttavat sinua eri elämäntilanteissa hyvinä ja huonoina aikoina. Jos tarvitset kiireellistä apua psyykkisen hyvinvointisi lisäämiseen, käännythän heti ammattilaisten puoleen. Myös päivystävät kriisilinjat voivat olla hyvä väylä avun saantiin.

 

References: 1. Walker ER, et al. JAMA Psychiatry. 2015;72(4):334-41. 2. Eaton WW, et al. Epidemiol Rev. 2008;30:1-14. 3. Srivastava A, et al. Haemophilia. 2020 Aug 3. doi: 10.1111/hae.14046. Online ahead of print. 4. Duggal HS. Perm J. 2019;23:18-295. doi: 10.7812/TPP/18-295. Epub 2019 May 31. 5. NICE impact mental health. Available at: https://www.nice.org.uk/Media/Default/About/what-we-do/Into-practice/measuring-uptake/NICEimpact-mental-health.pdf. Accessed: September 2020. 6. Wielgosz J, et al. Annu Rev Clin Psychol. 20197;15:285-316. 7. Pelletier L, et al. Health Promot Chronic Dis Prev Can. 2017;37(5):149-159. doi: 10.24095/hpcdp.37.5.03.