Changing treatments?

Hoitojen muuttaminen?

Hoitojen muuttaminen?

Mietitkö matkalle lähtöä, uuden työn aloittamista tai osallistumista lauantaiseen peliin? Tai mietitkö, mikä hemofilian hoito on sinulle oikea? Pohditko, mikä parhaiten sopii tavoitteisiisi ja antaa vapauden elää haluamaasi elämää? Hoidon valitseminen on iso päätös ja tarpeisiisi parhaiten sopivan hoitovaihtoehdon löytäminen saattaa vaatia jonkin verran tutkimustyötä. Mihin sitten päädytkin, on tärkeää, että sinä ja lääkärisi (tai hoitotiimisi) toimitte yhdessä varmistaaksenne, että sinulla on riittävästi tietoa tehdäksesi päätöksen, joka tuntuu hyvältä ja johon olet tyytyväinen. 

Voit vaihtaa hoitoasi

Et ole ikuisesti sidottu ensimmäiseen valitsemaasi hoitoon. Jos se ei ole sinulle oikea, voit useimmissa tapauksissa vaihtaa sen paremmin tarpeisiisi sopivaan hoitoon. Useimmat hemofiliaa sairastavat ihmiset ovat muuttaneet hoitojaan jossain elämänsä vaiheessa1. Keskustele hoitovaihtoehdoista aina hoitavan lääkärisi kanssa.

 

image

Entä inhibiittorit?

Mitä ovat inhibiittorit ja miksi sinua tulee seurata niiden kehittymisen varalta jos vaihdat hoitoa? Inhibiittorit ovat vasta-aineita (valkuaisaineita), jotka auttavat sinua taistelemaan infektioita vastaan. Lääkehoitoosi vaikuttavat inhibiittorit eivät ole toivottavia. Ne voivat vähentää hoidon tehoa.

Ne on mainittu tässä, koska on olemassa käsitys, että hoidon vaihtaminen voi suurentaa inhibiittorien kehittymisen riskiä. 

Todellisuudessa inhibiittorien kehittymisen riski riippuu monista asioista – ja jotkut niistä eivät liity hoitoon lainkaan1. Kuten sanottu, monet hemofiliaa sairastavat ovat vaihtaneet eri tekijäkonsentraatteihin hoitonsa aikana1. Valtaosalla potilaista valmisteiden vaihto ei johda inhibiittorien kehittymiseen. 1,3

Maailman hemofilialiitto (WFH) suosittelee, että hemofiliaa sairastavia ihmisiä, jotka vaihtavat uusiin hyytymistekijöihin tulisi seurata inhibiittorien kehittymisen varalta.3 Puhu lääkärillesi, jos sinulla on huolenaiheita tai kysymyksiä inhibiittorien kehittymisestä hoitoa vaihdettaessa.

Hyödyntääksesi elämän tarjoamia mahdollisuuksia, hoitosuunnitelmasi on tunnuttava turvalliselta ja mukavalta. Jos mietit hoidon vaihtoa, kannattaa ottaa yhteys hoitopaikkaan. Siellä arvioidaan henkilökohtaiset ja kliiniset tietosi, jotta nähdään onko vaihto hyvä ajatus.2  Hoitotiimi varmistaa, että hoidon vaihtoprosessi on mahdollisimman turvallinen ja sujuva.2

image

Kaikki vakiintuneet hoitomenetelmät ovat käyneet läpi tämän erittäin tiukan hyväksymisprosessin. Ennen kuin uutta hemofililääkettä edes harkitaan hyväksyttäväksi, sen on ensin läpikäytävä useita kliinisiä tutkimuksia. Nämä voivat viedä jopa 10 vuotta ja niihin osallistuu yleensä vähintään 100 A-hemofilia- ja 40 B-hemofiliapotilasta. Vasta kun tutkimukset ovat päättyneet, harkitsee riippumaton myyntiluvista vastaava elin hoidon hyväksymistä. Vielä sittenkin, kun uusi hoito on jo hyväksytty, sen tehokkuutta (tehoa) ja turvallisuutta potilailla selvitetään jatkuvasti.4 Se käy läpi lisää suurempia tutkimuksia, joissa on vieläkin enemmän potilaita (vähintään 200). Joten voit olla rauhallisin mielin sen suhteen, että hoitosi on osoitettu auttavan juuri itsesi kaltaisia ihmisiä.

Näin saat parhaan hyödyn lääkärikäynneistä

Tiedätkö, mikä on Liberator?
Tutustu tässä yhteen heistä!

Viitteet:

1. IorioI, PuccettoP, Makris M. Clotting factor concentrate switching and inhibitor development in hemophiliaA. Blood. 2012 Jul 26;120(4):720–727.

2. Harrington C, Hay C, Vidler V, DattaniR,HeygateK. Switching factor products: selecting patients and managing the process. Journal of Haemophilia Practice 2014 May;1:24–29.

3. Alok Srivastava et. Al. WFH Guidelines for the Management of Hemophilia; 8.3 Hemophilia A and FVIII inhibitors, 3rd edition.2020.

4. Alok Srivastava et. Al. WFH Guidelines for the Management of Hemophilia; 5.2 Product selection, 3rd edition. 2020.

5. European Medicines Agency. Guideline on the clinical investigation of recombinant and human plasma-derived factor VIII products EMA/CHMP/BPWP/144533/2009. 2011. Available at: http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Scientific_guideline/2011/08/WC500109692.pdf (accessed June 2019).

6. European Medicines Agency. Guideline on clinical investigation of recombinant and human plasma-derived factor IX products EMA/CHMP/BPWP/144552/2009 Rev. 1, Corr. 1 *. 2015. 

NP-19019