traveling

Levitä nuo siivet!

Levitä nuo siivet!

“Matkustaminen on elämää,” kirjoitti Hans Christian Andersen. Vaikka monet meistä rakastavat ajatusta matkustamisesta, se voi olla haasteellista kenelle tahansa – ja hemofiliaa sairastavalle ihmiselle se voi joskus tarjota muutaman lisähaasteen.
Jos sinulla on hemofilia ja olet matkustanut ennenkin, olet jo todennäköisesti kokenut erityyppisiä rajoituksia, sekä taloudellisia että lääketieteellisiä. Alkajaisiksi, vaikkakin matkavakuutus on täysin välttämätön, se voi valitettavasti tulla kalliiksi kroonisia sairauksia sairastaville ihmisille. Voi olla myös huoli siitä, että ulkomailla matkustettaessa ei ehkä pääse hyvään hoitoon – tai hoidon tarjoajalle, joka puhuu omaa kieltä.

Matkustaminen on silti yksi elämän suurista mielihyvän aiheista. Jos sinulla on hemofilia, tarvitset vain vähän ylimääräistä suunnitelmallisuutta! Puhutaan siis siitä.

YHTÄ HELPPOA KUIN 1-2-3

Kuten monesti elämässä, valmistautuminen on matkustamisessakin avainasia. Tässä on kolme perusvaihetta, joilla varmistat, että seikkailusi sujuu myötätuulessa ja voit siirtyä tärkeämpiin asioihin … kuten tarkistamaan 10 päivän sääennusteen.

PUHU

 

Puhu hoitotiimisi kanssa ennen kuin varaat mitään. Se voi neuvoa sinua ja auttaa valmisteluissa – mukaan lukien asiakirjat ja lääkkeet – omasta yksilöllisestä tilanteestasi riippuen.

Kannattaa myös pyytää lääkäriltä kirje, jossa kerrotaan sairaudestasi ja normaalisti käyttämästäsi hoidosta. Varmuuden vuoksi voi olla hyödyllistä käännättää kirje sen maan kielelle, johon olet matkustamassa.

SUUNNITTELE

 

Kun varaat majoitusta, etsi yöpymispaikka, jossa on jääkaappi hoidon säilyttämistä varten. Tämä on erityisen tärkeää, jos olet lähdössä lämpimään kohteeseen!

Tarkista kahteen (ja vielä kolmeenkin) kertaan, että matkavakuutuksesi on kunnossa. Kenenkään ei tulisi koskaan lähteä lomalle ilman sitä – ja tämä koskee ennen kaikkia hemofiliaa sairastavia ihmisiä.

Ennen lähtöä ilmoita matkakohteessa olevalle lähimmälle hemofilian hoitokeskukselle, että olet tulossa. Löydät tietoa tästä linkistä.

PAKKAA

 

Koska valmisteet voivat vaihdella suuresti maasta toiseen, pakkaa mukaan omat lääkkeesi. Jos lennät, varmista, että lääkitys on mukana koneessa käsimatkatavaroissa; näin lääkkeet ovat turvallisesti näkösällä ja ulottuvilla.

Ota lentokentän turvatarkastuksesta vastaavaa henkilökuntaa varten mukaan kirje, jossa selitetään, miksi matkatavaroissasi on nesteitä, lääkkeitä, neuloja, ruiskuja jne. Varmista mieluiten matkakohteessa puhuttavalla kielellä, että kirjeessä mainitaan, mitä seurauksia sinulle voi koitua siitä, jos ne eivät ole välittömästi saatavilla.

Ota mukaan valokopio kaikista tarvittavista matka-asiakirjoista, mukaan lukien vakuutuskirjat ja lääkärien kirjeet. Niistä on hyvä ottaa myös digitaalinen kuva, jolloin tiedot ovat aina tallessa puhelimessasi.

run

 

 

NP-8536